.

.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΠΕΡΙ ΑΡΤΕΜΙΟΥ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ, ΠΕΡΙ ΖΗΖΙΟΥΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΣΕΡΒΙΑΣ

Την θέση που έχει ο Ζηζιούλας στη Σερβία δεν μπορείτε καν να την φανταστείτε!

Τον θεοποίησαν, είναι πλέον ένα είδωλο, τον κάνανε είδωλο μάλλον (εννοώ εδώ την Τριανδρία, όλοι οι υπόλοιποι απλώς ακολουθούν).

Μπορείτε να φανταστείτε ότι σχεδόν σε όλα τα μαθήματα της Θεολογικής Σχολής Βελιγραδίου, η απαραίτητη, η ανάποφευκτη, και αναγκαία ύλη είναι τα κείμενα του Ζηζιούλα ;!

Ότι μετά έπονται ο Γιανναράς, ο Μάγιενδορφ, ο Σμέμαν, Αφανάσιεβ, τελευταία ο Βασιλείαδης, Γιαγκάζογλου, και οι συνακόλουθοι ;

Για τον Ρωμανίδη ρωτάτε, για τον άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς; Αυτοί δεν έχουνε θέση στο πρόγραμα που διεξάγεται εδώ και δεκαετίες (πιστεύω πως γνωρίζεται ότι τον κύριον λόγο στη ΘΣ του Βελιγραδίου, αυτό σημαίνει και στα ιερατικά σεμινάρια της χώρας, όπως σήμερα γενικώς στη Σερβική Εκκλησία, έχει η Τρόϊκα - Αθ. Γιέφτιτς, Αμφ. Ράντοβιτς, Ειρηναίος Μπούλοβιτς).

Περιττό να προσθέσω ότι οι καθηγηταί της ΘΣ δεν γράφουν τίποτα, και η μόνη ύλη που μελετάται από τους φοιτητές (να μην πω και από τους καθηγητές) είναι βασισμένη στον Ζηζιούλα και τους ομόφρονές του, αφού πλέον όλοι είναι Ζηζιουλικοί.


Ο Σεβασμιώτατος Αρτέμιος υπήρχε και συνεχίζει να είναι η μόνη σοβαρή φωνή η οποία δεν υποτάχτηκε στην επιβαλλομένη Ζηζιουλική αιχμαλωσία της Σερβικής Εκκλησίας. Δυστυχώς, εβρίσκετο σε μία αναστατωμένη περιοχή, σε καιρούς ταραχώδεις, με πάνω από 200 μοναχούς στα πλάτη του, και δεν ευκαιρούσε να ασχοληθεί με την θεολογία ώστε να δίνει μία βαρύνουσα απάντηση σε προκλήσεις των καιρών στον θεολογικό χώρο της Σερβίας (παρ' όλο που ως μεταπτυχιακός φοιτητής στην Αθήνα την δεκαετία του '70 έγραψε ένα δυνατό άρθρο με το οποίο κονιορτοποίησε τον Γιανναρά).

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ: ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ!

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος στην συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Τάνγιουγκ στις 30-9-2010 (και την οποία μετέφεραν πολλά ΜΜΕ στην Σερβία) τόνισε για τον εαυτόν του ότι είναι οικουμενιστής και ειρηνόφιλος (pacifist)!

Υπόγραμμισε επίσης πως θεωρεί ότι θα ήταν καλό ο Πάπας να επισκεφτεί την Σερβία, αλλά η πρόσκληση πρέπει να έρθει από την Ιεραρχία.

"Και εύχομαι να δώσει ο Θεός η Ιεραρχία να καλέσει τόν Πάπα να έρθει" είπε ο Πατριάρχης, πεπεισμένος ότι φθάνουν πλέον οι διαιρέσεις και οι διενέξεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών, γεγονός από το οποίο τις επιπτώσεις, ισχυρίζεται, είχαν μόνο οι Σέρβοι.

"Πιστεύω πως δεν θα υπήρχε πογκρόμ (κατά των Σέρβων) κατά την διάρκεια του τελευταίου πολέμου στην Κροατία και μετά, εάν οι σχέσεις μας ήταν πιο στενές και εάν είχαμε συζητήσεις", είπε ο Πατριάρχης ο οποίος προσεύχεται εις τον Θεόν να επιτευχθεί η ενότητα των δύο Εκκλησιών.

Το Κοσσυφοπέδιο

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσσόβου είπε πως υποστηρίζει την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και της Πρίστινας, αλλά με τρόπο ώστε να είναι ευχαριστημένοι και οι Σέρβοι και οι Αλβανοί.

"Επιθυμώ να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων της Σερβίας και της αυτοαποκαλουμένης κυβέρνησης του Κοσσόβου, να αρχίσουν οι συζητήσεις οι οποίες θα προσπαθήσον να βρούν την πιο δίκαιη λύση", είπε ο Πατριάρχης.

Στη συνέντευξή του ο Πατριάρχης πρόσθεσε πως μία δίκαιη λύση δεν σημαίνει ότι "οι Σέρβοι θα χάσουν τα πάντα και οι Αλβανοί θα τα πάρουν όλα".

Σχόλιο: Είναι απορίας άξιον το γεγονός πως ο Πατριάρχης υποστηρίζει την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων μεταξύ "των εκπροσώπων της Σερβίας και της αυτοαποκαλουμένης κυβέρνησης του Κοσσόβου"!

- πώς είναι δυνατόν ένα κράτος να διαπραγματεύεται με ένα μέρος της επικράτειάς του; δεν μπορεί η κυβέρνηση του Βελιγραδίου να διαπραγματεύεται με το Κόσοβο, όπως και η κυβέρνηση των Αθηνών δεν μπορεί να διαπραγματεύεται π.χ με την Θράκη ή την Μακεδονία!

- πώς είναι δυνατόν ο Πατριάρχης να υποστηρίζει διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πριστίνας την ώρα που είναι γνωστό ότι ασκήθηκαν φοβερές πιέσεις εκ μέρους τών ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Γερμανίας και Βρυξελλών εις την κυβέρνησιν του Βελιγραδίου για να δεχτεί τις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα, διότι αυτό ουσιαστικά σημαίνει αναγνώριση του Κοσσόβου ως ανεξαρτήτου κράτους;

- πώς είναι δυνατόν ο Πατριάρχης να υποστηρίζει διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πριστίνας αφού είναι γνωστό ότι θα συζητηθούν τεχνικά ζητήματα που αφορούν διακρατική συνεργασία, και δεν θα γίνει καν λόγος για το status του Κοσσόβου (αφού θεωρείται ότι το status είναι δεδομένο τ.ε. ανεξαρτησία του Κοσόβου);

- πώς είναι δυνατόν ο Πατριάρχης να υποστηρίζει διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πριστίνας αφού είναι γνωστό ότι σε λίγες μέρες στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα έρχεται η Hilari Klinton για να ορίσει πότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ποια θέματα θα διαπραγματεύθουν, πού πρέπει να φθάσουν κλπ;

Ο Πατριάρχης επιθυμεί μία λύση με την οποία οι Σέρβοι δεν θα χάσουν τα πάντα και οι Αλβανοί δεν θα τα πάρουν όλα! Γιατί τόσο μειοδοτική πολιτική;

Δεν έπρεπε η επιθυμία του να καταλήγει σε μια προοπτική που θα σημαίνει κέρδος για τους Σέρβους, και όχι ήττα; Δεν έχασαν οι Σέρβοι τα τελευταία 20 χρόνια πολλά, και μάλιστα πάμπολλα; Δεν αρκεί αυτό πια για τον Πατριάρχη;

Γιατί πριν αρχίσουν ακόμα οι διαπραγματεύσεις ο Πατριάρχης βλέπει τους Σέρβους ότι θα "χάσουν τα πάντα", και το μόνο που επιθυμεί είναι να μην "χάσουν τα πάντα", αλλά τουλάχιστον κάτι να μείνει;

Ενώ για τους Αλβανούς μιλά ως να είναι προορισμένο να τα "πάρουν όλα", και προτρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε τουλάχιστον να μην "τα πάρουν όλα"! Και ποιος προόρισε να "τα πάρουν όλα" οι Αλβανοί, και ποιος συμφώνησε, και πως τα γνωρίζει ο Πατριάρχης;

ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος παραχώρησε συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο Τανγιούγκ (Tanjug) και στις 29-9-2010 (την οποία μετέφεραν πολλά ΜΜΕ),

όπου εξέφρασε τους πραγματικούς λόγους για την απομάκρυνση του Επισκόπου Αρτεμίου από την έδρα του.


"Ο Επίσκοπος Αρτέμιος είπε, για μία μακρά περίοδο ήταν σε διαφωνία με την Ιεραρχία και τη ΔΙΣ. Αποσπάστηκε λίγο από το σύνολο της Εκκλησίας, και για μας ήταν απαράδεκτο το γεγονός πώς θεωρούσε την κατάσταση εις την οποία βρέθηκε το Κοσσυφοπέδιο ως προσωπικό του πρόβλημα, το οποίο θα επρέπε να το λύσει με τον τρόπο που αυτός θεωρούσε ως πιο κατάλληλο", είπε ο Πατριάρχης.

Ο Πατριάρχης προσέθεσε ότι αυτό ήταν το πρώτο πρόβλημα που αντιμετώπισε μετά την εκλογή και ανάληψη των καθηκόντων του, και πώς δεν υπήρχε άλλη όδος και άλλος τρόπος εκτός από αυτόν που επέλεξε η ΔΙΣ.

"Εμείς επιθυμούμε να ηρεμήσει το πράγμα. Η ειρήνη συμφέρει την Εκκλησία ιδίως τον καιρό εις τον οποίο ζούμε. Η ειρήνη συμφέρει και τον ίδιο τον Επίσκοπο Αρτέμιο και τους μοναχούς που τον ακολουθούν, οι οποίοι τώρα κρέμονται μεταξύ ουρανού και γής".

Σχόλιο: Ο Πατριάρχης εις την συνέντευξή του αποκαλύπτει θέλοντας ή μη τους πολιτικούς λόγους που οδήγησαν τον ίδιο και την ΔΙΣ στην απομάκρυνση του Σεβασμιωτάτου Αρτεμίου από την διοίκηση της Μητροπόλεώς του - αυτό ήταν το πρόβλημα του Κοσσόβου.

Πού είναι τώρα οι οικονομικές ατασθαλίες, που οι υπεξαιρέσεις χρημάτων, πού η κακή οικονομική διαχείριση;

Πού είναι ο Συμεών (πού η μαφία του;) ο οποίος έκανε κατάχρηση μεγάλων χρηματικών ποσών, και ο οποίος εκμεταλλευόταν τον Επίσκοπο Αρτέμιο; Ούτε μνεία γίνεται γι' αυτά!

Ο ίδιος ο Πατριάρχης έλεγε τον φεβρουάριο (και όχι μόνο ο Πατριάρχης αλλά και άλλα μέλη της Τρόϊκας - ο Γιέφτιτς, ο Μπούλοβιτς, ο Αμφιλόχιος), τότε που άρχισε όλη η ιστορία, και όλα τα ΜΜΕ το μετέδιδαν - πως ο Αρτέμιος είναι καλός, έντιμος, φιλότιμος, τίμιος άνθρωπος, αλλά είχε δίπλα του έναν Συμεών ο οποίος του έφερε το κακό, και έφαγε τα χρήματα, και εμείς του λέγαμε για τον Συμεών, αλλά αυτός δεν ήθελε να μας υπακούσει...

Ο Πατριάρχης επίσης τονίζει ότι ο Αρτέμιος "αποσπάστηκε λίγο από το σύνολο της Εκκλησίας" - πώς μπορεί κάποιος να αποσπαστεί λίγο από το σύνολο της Εκκλησίας ή να αποσπαστεί πολύ;

Τι σημαίνει να αποσπαστεί λίγο και τι σημαίνει πολύ; Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε την εξήγηση του Πατριάρχου.


Αμέθυστος
http://amethystosbooks.blogspot.com/2010/10/blog-post_1362.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακούστε ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΓΑ ( κάντε κλίκ στην εικόνα)

Ακούστε  ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΓΑ ( κάντε  κλίκ στην εικόνα)
(δοκιμαστική περίοδος )