.

.

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Με επισημότητα η έναρξη του νέου σχολικού έτους στην Αθωνιάδα


Με επισημότητα και κατά την αγιορείτικη τάξη τελέσθηκε η έναρξη του νέου σχολικού έτους στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία.

Το πρωί στον Ναό της Σχολής τελέσθηκε ο Όρθρος της εορτής της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού με την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο τέλος της δοξολογίας και στην συνέχεια τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Εφόρου της Σχολής Ιερομονάχου Τιμοθέου Βατοπεδινού καί συλλειτουργούντων του Ιερομονάχου Ιερωνύμου Σιμωνοπετρίτου, του Δικαίου της Βατοπεδινής Σκήτης του Αγίου Ανδρέου Προηγουμένου Εφραίμ, του Σχολάρχου Αρχιμανδρίτου Ιεροθέου, των Ιερομονάχων Φιλοθέου καί Αντωνίου εκ της Βατοπεδινής Σκήτεως Αγίου Ανδρέου καί του Ιερομονάχου Αρτεμίου, Γέροντος του Διονυσιάτικου Κελλίου του Αγίου Νικολάου.

Να σημειωθεί, ότι τα αναλόγια των χορών πλαισίωσαν οι μαθητές της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Σχολής.

Στον Ναό της Σχολής προσήλθαν ο Δικαίος της Βατοπεδινής Σκήτης του Αγίου Ανδρέου με όλη την συνοδεία του, πατέρες από Κελιά της ευρυτέρας περιοχής των Καρεών καί μεγάλος αριθμός προσκυνητών.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σχολάρχης με τους καθηγητές της Σχολής καί τους μαθητές υποδέχθηκαν τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστο Κασμίρογλου καί στήν συνέχεια την Λαυριώτικη Επιστασία υπό τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Παύλο Λαυριώτη.

Επίσης προσήλθαν οι Αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών Ιβήρων Γέρων Αντώνιος Ιερομόναχος, Παντοκράτορος Γέρων Επιφάνιος Ιερομόναχος και Ρωσικού Γέρων Κυρίων Ιερομόναχος.

Μετά την υποδοχή, με την συνοδεία χαρμόσυνων κωδωνοκρουσιών, ανήλθαν στον Ναό της Σχολής και τελέσθηκε ο αγιασμός για την έναρξη του νέου σχολικού Έτους υπό του Επιστάτου Γέροντος Γαβριήλ Ιερομονάχου Εσφιγμενίτου, χοροστατούντος του αγίου Πρώτου.

Προσφωνόντας ο άγιος Πρώτος Γέρων Παύλος Λαυριώτης, επεσήμανε την πνευματική κρίση που διέρχεται η σημερινή κοινωνία, εξήρε την προσφορά της Αθωνιάδος στην Εκκλησία καί στό Γένος, τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην ιστορία της Σχολής οι άγιοι που εδίδαξαν σε αυτήν καί που εξήλθαν από την Σχολή.

Επίσης διεμήνυσε στους καθηγητές καί τους μαθητές της Σχολής πως το γραφείο της Ιεράς Επιστασίας, είναι ανοικτό για αυτούς για οποιοδήποτε πρόβλημα έχουν καί ότι με όλες του τις δυνάμεις θα συμβάλει στην διατήρηση καί στην συνέχιση της Σχολής.

Στην δική του προσφώνηση ο Διοικητής κ. Κασμίρογλου εξήρε τις προσπάθειες του Σχολάρχη π. Ιεροθέου καί δήλωσε καί αυτός ότι καί το δικό του γραφείο είναι ανοικτό για τους καθηγητές καί τους μαθητές της Σχολής, δήλωσε την απόφαση του να καλέσει τους καθηγητές στο γραφείο του για να συζητήσουν τα προβλήματα της Σχολής, αλλά καί τους μαθητές για να γνωριστούν.

Ακόμη, διεμήνυσε σε όλους τους Αγιορείτες ότι ο αριθμός του κινητού του τηλεφώνου είναι στην διάθεση όλων των Αγιορειτών για ότι χρειαστούν.

Προσφωνώντας ο Έφορος της Σχολής, Ιερομόναχος Τιμόθεος Βατοπεδινός απηύθηνε πατρικές νουθεσίες καί ευχές στους μαθητές. Τέλος, κατακλείωντας τις προσφωνίσεις, ο Σχολάρχης π. Ιερόθεος σε μία πολύ σεμνή καί περιεκτική ομιλία ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας όλους τους παρευρισκομένους καί ευχήθηκε στους μαθητές του καλή φώτιση, πνευματική προκοπή καί πρόοδο στά μαθήματα τους.

Μετά την τράπεζα ακολούθησαν οι φωτογραφίες στίς σκάλες της Σχολής κατά την παλαιά παράδοση της Αθωνιάδος.

Παρακάτω ακολουθεί η ομιλία του Εφόρου της Αθωνιάδος Τιμοθέου Βατοπαιδινού:

Πανοσιολογιώτατε Άγιε Πρώτε,

Εξοχώτατε Κύριε Διοικητά του Ιερού ημών τόπου,

Άγιοι Αντιπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητος,

Άγιε Δικαίε της γειτνιαζούσης Σκήτεως,

Άγιε Σχολάρχα,

Κύριοι Καθηγηταί,

Σεβαστοί πατέρες και αδελφοί,

Αγαπητά μας παιδιά,

Σήμερα εορτάσαμε πανηγυρικά την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και επιτελέσαμε τον καθιερωμένο αγιασμό επί τη ενάρξει του νέου σχολικού έτους.

Ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός που σήμερα εορτάζομεν όπως προαναφέραμεν την Παγκόσμιον Ύψωσίν του, είναι ένα ορόσημο και ένας οδοδείκτης στη ζωή μας για τη σωτηρία της ψυχής μας.

Με το κυριακό λόγιον «Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν απαρνησάσθω εαυτόν, αράτω τον Σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι», ο Χριστός μας, μάς προαγγέλλει τις θλίψεις, του πειρασμούς, τις δυσκολίες μιας σταυρικής πορείας που όμως οδηγεί σ’ αυτόν. Όπως ο ίδιος ήρε τον Σταυρό του, έτσι και εμείς θα πρέπει να σηκώσουμε τον δικό μας Σταυρό.

Δεν θα ήταν τολμηρό να πούμε ότι εάν έλειπε ο Σταυρός από την επίγειο ζωή του Χριστού μας, δεν θα είχε κανένα νόημα ο ερχομός του εδώ στη γη, διότι χωρίς τον Σταυρό δεν θα υπήρχε και η Ανάστασις η οποία είναι η δόξα του Χριστού και η δική μας λύτρωσις. Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να λείπει ούτε από την δική μας ζωή ο Σταυρός.

Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε υπομονή στις θλίψεις, τις δοκιμασίες και τους πειρασμούς που μας συμβαίνουν διότι έτσι αποδεικνύομεν ότι είμαστε μαθητές του Ιησού.

Άγιε Πρώτε,

Ευχόμεθα όπως η Χάρις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού να δείνει σε όλους μας δύναμη και υπομονή και στους αγαπητούς μας μαθητάς φώτιση, για να διαβάζουν και να μελετούον τα μαθήματά τους και έτσι να προοδεύουν και πνευματικά.

Ευχόμεθα στον Άγιον Σχολάρχη και τους Κυρίους Καθηγητάς να τους φωτίζει να διδάσκουν με σύνεση τους μαθητάς και να τους επιβλέπουν με αυστηρότητα αλλά και με αγάπη και επιοίκεια.

Ευχαριστούμεν τον Άγιον Πρώτον και την Ιεράν Κοινότητα για την υλική και πνευματική συμπαράσταση προς την Σχολή μας.

Ευχαριστούμνεν τον Κύριο Διοικητή για το αμέριστον ενδιαφέρον του για την πρόοδο της Σχολής μας.

Ευχαριστούμε τους διακονητάς της Εκκλησίας, του μαγειρείου, της τραπέζης και όλους όσοι βοήθησαν στην άρτιον διεκπαιρέωσιν της εορτής αυτής καθώς και όλους εκείνους οι οποίοι ήλθατε να συνεορτάσετε και να συμπροσευχηθείτε μαζί μας. Η βοήθειά μας ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός.

Φωτογραφίες: Romfea.gr

http://vatopaidi.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακούστε ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΓΑ ( κάντε κλίκ στην εικόνα)

Ακούστε  ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΓΑ ( κάντε  κλίκ στην εικόνα)
(δοκιμαστική περίοδος )