.

.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να σταματήσει τη μετάφραση της Θείας Λειτουργίας και των Μυστηρίων !

http://img.youtube.com/vi/74y-jYfibsY/0.jpg

Οι λειτουργικές παραφράσεις, όχι μόνο κόσμο δεν φέρνουν στις εκκλησίες αλλά προκαλούν το γέλιο και τον σαρκασμό σε όσους πάνε να προσευχηθούν.
Αυτή η αυθαιρεσία και η γελοιοποίηση των Ιερών και των Οσίων δεν θα έπρεπε επιτέλους να σταματήσει;
Η ...παρέα της Πρέβεζας μπορεί να είναι αρεστή σε όλους τους αντιεκκλησιαστικούς κύκλους αλλά έχει προκαλέσει την οργή και την αηδία στους καλοπροαίρετους πιστούς της πόλης και σε όλους εμάς που αγαπάμε το Χριστό και την Εκκλησία Του.

Η Εκκλησία δεν είναι μαγαζί στην εθνική για να μετέρχεται διαφημιστικών τρυκ προκειμένου να προσελκύσει πελάτες.

Δεν είμαστε προτεστάντες χθεσινοί που ζητάν θηράματα.

Στους ανθρώπους δείχνουμε τα χέρια μας ανάπηρα ή γερά και κρίνουμε για να κριθούμε.
Την φτώχεια μας την δείχνουμε.
Για τον πλούτο μας (που στο κάτω δεν είναι δικός μας αλλα είναι παρακαταθήκη προς παράδοση), θα ντραπούμε ή θα απολογηθούμε;
Θα νιώσουμε μειονεκτικά μπροστά σ'αυτόν που διψά γιατί έχουμε το νερό και θα στερήσουμε τον μαργαρίτη από τον πένητα για να μην τον θαμπώσουμε;

Αυτά είναι παράλογα πράγματα.


Δείτε πως βλέπουν οι δημοσιογράφοι τα γεγονότα, άσχετοι με την εκκλησιαστική εμπειρία οι ίδιοι ,που θα έπρεπε να γνωρίζουν και την τρομοκρατία που επιβάλει στους εκεί πατέρες ο κατά τα άλλα πνευματικός άνθρωπος Νικοπόλεως Μελέτιος.

Δόξα σοι ο Θεός !!!



Φρένο στη μετάφραση των κειμένων της Θείας Λειτουργίας και των Μυστηρίων της Εκκλησίας στη δημοτική γλώσσα βάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με χθεσινή απόφασή της. Τονίζει ωστόσο πως θα συνεχίσει να συζητά το θέμα της μετάφρασης των ιερών κειμένων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύνοδος μετά την συνεδρίασή της αναφέρει πως «οποιαδήποτε μετάφραση λειτουργικών κειμένων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ενότητα της Εκκλησίας» υπονοώντας ότι μπορεί να δημιουργηθεί αναστάτωση. Επίσης οι συνοδικοί μητροπολίτες συμπληρώνουν πως σε περίπτωση που ένας αρχιερέας έχει ειδικό λόγο να διαβάσει κάποια κείμενα σε μετάφραση, θα πρέπει να λαμβάνει άδεια από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Πριν από περίπου 2 χρόνια η Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης είχε ξεκινήσει την μετάφραση των κειμένων της Θείας Λειτουργίας και των Μυστηρίων. Μάλιστα στη συντριπτική πλειονότητα των ναών της περιοχής οι ιερείς χρησιμοποιούν κείμενα στη δημοτική.

Η πρωτοποριακή όμως για τα ελληνικά εκκλησιαστικά δεδομένα κίνησή τους προκάλεσε «ιερές» αντιδράσεις. Πριν από λίγο καιρό, ομάδα ιερέων από ενορίες της Αττικής είχαν διατυπώσει την αντίθεσή τους με κείμενα που είχαν αναρτήσει στο Ιντερνετ. Και είχε ακολουθήσει ανταπάντηση από ιερείς της Πρέβεζας. Το θέμα στη συνέχεια έφτασε και στη Σύνοδο. Χθες μάλιστα είχε κληθεί στη συνεδρίαση ο Μητροπολίτης Πρεβέζης κ. Μελέτιος προκειμένου να εκθέσεις τις απόψεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μητροπολίτης υποστήριξε πως δεν υπάρχει ιερός κανόνας που να απαγορεύει την μετάφραση των κειμένων. Η Σύνοδος όμως είχε άλλη άποψη.

Στο ανακοινωθέν τονίζεται πάντως ότι η συζήτηση των ιεραρχών έγινε γενικά για το θέμα της μετάφρασης των κειμένων και με στόχο να εγκαλέσουν τον Μητροπολίτη Πρεβέζης.

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατο ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» σχετικά με την αντιπαράθεση για την μετάφραση, τον περασμένο Δεκέμβριο, ιερείς από την Πρέβεζα είχαν υποστηρίξει πως ο κόσμος δεν αντιδρά όταν ακούει τη Λειτουργία ή τα Μυστήρια στη δημοτική. Και συμπλήρωναν ότι «θέλουμε να καταλαβαίνει ο χριστιανός τι λέμε. Είναι στη γλώσσα που μιλάμε τώρα, όχι στη γλώσσα που μιλούσαν τότε, όταν γράφτηκαν τα ιερά κείμενα». Από την άλλη πλευρά ιερείς που διαφωνούσαν έλεγαν ότι με τη μετάφραση ευτελίζονται τα κείμενα, «τα διαστρεβλώνουμε». Πάντως η Σύνοδος άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό για να επανεξετάσει το θέμα στο μέλλον. Στην χθεσινή ανακοίνωση τονίζεται πως το θέμα «θα συνεχιστεί να συζητείται στις αρμόδιες συνοδικές επιτροπές, σε συνέδρια που θα διοργανωθούν για τον σκοπό αυτό (...) και όταν ωριμάσει η συζήτηση και κριθεί αναγκαίο θα εισαχθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος».

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Ιερείς από την Πρέβεζα είχαν υποστηρίξει πως ο κόσμος δεν αντιδρά όταν ακούει τη Λειτουργία ή τα Μυστήρια στη δημοτική

«Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη»

ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ για το θέμα της μετάφρασης των ιερών κειμένων στη δημοτική είχε εκφράσει στα «ΝΕΑ» ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο πλαίσιο της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει πριν από περίπου έναν μήνα: «Πρέπει να πάμε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Να υπάρχει το κείμενο το αρχικό και να υπάρχει απέναντι η απόδοση. Διότι δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη. Ούτε έχουμε και το λεξιλόγιο ούτε έχουμε και την έμπνευση να βρούμε λέξεις οι οποίες θα αποδώσουν αυτό το βαθύ νόημα».

Τα Ευαγγελικά
Αντιπαράθεση που είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις για το θέμα της μετάφρασης των κειμένων του Ευαγγελίου είχε ξεσπάσει και πριν από 109 χρόνια, το 1901. Η ιστορία εκδηλώθηκε όταν ο συγγραφέας Αλέξανδρος Πάλλης είχε μεταφράσει τότε στη δημοτική κείμενα του Ευαγγελίου, τα οποία είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Ακρόπολις». Ακολούθησαν αντιδράσεις από υποστηρικτές της αρχαίας γλώσσας και ξέσπασαν βίαια επεισόδια στην Αθήνα.



Δεν αληθεύει η δήλωση του Μητροπολίτου Δημητριάδος, Ιγνατίου ότι «κανένας από τους πιστούς της Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης δεν διαμαρτυρήθηκε για την προσπάθεια του ποιμενάρχη τους» γιατί και εμείς όπως και πολλά άλλα ιστολόγια εδώ και πολύ καιρό, έχουμε δεχτεί αγανακτισμένα μηνύματα, από λαϊκούς και επώνυμα και ανώνυμα, και από αρκετούς κληρικούς της Μητροπόλεως Πρεβέζης οι οποίοι σε εμάς (Αναβάσεις), ανωνύμως σε άλλα ιστολόγια ίσως επωνύμως κατήγγειλαν καθεστώς εκφοβισμού στο να τελούν τα θεία μυστήρια στην δημοτική.

Ένα δεύτερο σχόλιο που θα θέλαμε να κάνουμε προέρχεται από ομιλία του ίδιου του Μητροπολίτου Πρεβέζης

κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας ένα χρόνο πριν, στις 10/3/2009:

«Ἐξοχώτατε κ. Πρόεδρε,
Μακαριώτατε,
Ἅγιοι Πατέρες,
Ἀδελφοί,
Ἡ Ἐκκλησία ὡς παρέλαβεν· οὕτω κηρύσσομεν.

Ἡ Ἐκκλησία δέν εἶναι ὀργανισμός αὐτόνομος. Δέν ἔχει γνώμη καί τοποθέτηση δική της.

Οἱ λειτουργοί της (παπᾶς, δεσπότης, σύνο-δος, πατριάρχης) δέν ἔχουν ἐξουσιοδότηση νά λένε ὅ,τι θέλουν. Οὐ κυ-ριεύομεν τῆς πίστεως. Δέν εἴμαστε ἀφεντικά στήν πίστη (Α΄ Πετρ. 5, 3· Β΄ Κορ. 1, 24).

Ἡ Ἐκκλησία ὡς παρέλαβε. Δέν τήν ἔφτιαξε τήν πίστη της. Δέν εἶναι δική της· δημιούργημά της. Τήν παρέλαβε. Καί τήν ὑπηρετεῖ.»



πηγές:http://trelogiannis.blogspot.com/2010/04/blog-post_2876.html και http://anavaseis.blogspot.com/2010/04/blog-post_904.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

η Εκκλησια πρεπει να ειναι ενωμενη και να βαδιζει συμφωνα με τους ιερους κανονες και τις διδαχες ολων των αγιων πατερων!επιτελους ας δειξουν ταπεινωση ορισμενοι ιερεις κανοντας υπακοη στην ευλογημενη εκκλησια μας!Η Εκκλησια μπορει να σωσει τους ανθρωπους μονο οταν ειναι η ιδια υγειης!Ας φυγει μακρια απο την Αγια μας Εκκλησια ο εγωισμος και η υπερηφανεια και ας κρατησουμε την ευλογημενη αγαπη που θελει ο Χριστος να εχουμε μεταξυ μας ως γνησιοι μαθητες του!ΑΜΗΝ!

Ακούστε ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΓΑ ( κάντε κλίκ στην εικόνα)

Ακούστε  ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΓΑ ( κάντε  κλίκ στην εικόνα)
(δοκιμαστική περίοδος )